Haber

Bakan Kurum, Su Verimliliği Seferberliği tanıtım toplantısında konuştu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Önümüzdeki 20 yılda önlem alınmazsa ülkemizin su fakiri ülkeler listesine gireceği öngörülüyor.” dedim.

Kurum, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Cumhurbaşkanlığı Beştepe Ulusal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Emine Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen Su Verimliliği Seferberliği tanıtım toplantısında konuştu.

Topyekun seferberlik anlayışını başlatacak olan Su Verimliliği Seferberliği Eylem Planı’nın su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına ve su tasarrufuna vesile olacağına inandığını belirten Kurum, eylem planının hayırlı sonuçlar getirmesini diledi.

“Konya’da 2500’den fazla obruk oluştu”

Herkese yetecek kadar su kaynağıyla süslenen dünyada son yüzyılda kontrolsüz kullanım nedeniyle büyük bir kriz yaşandığına işaret eden Kurum, “Kürlenmeyle birlikte ekolojik dengenin bozulmasına yol açan bu süreç. Su ve toprağın kirlenmesi, küresel yok olma tehlikesini de beraberinde getirdi ve kuraklık alarm vermeye başladı.Türkiye’de kuraklığın ve yer altı sularının çekilmesinin sonuçlarını her zaman görüyoruz. 2500’den fazla düden oluşmuştur. Bu obruklarla birlikte yer altı su seviyemiz 250-300 metrelere kadar düştü. 20-25 yıl önce gittiğimizde 40-50 metreden su çekilebiliyordu.” ifadelerini kullandı.

Kişi başına düşen su miktarına bakıldığında Türkiye’nin su sıkıntısı çeken ülke haline geldiğine dikkat çeken Kurum, “Önümüzdeki 20 yılda önlem alınmazsa ülkemizin su sıkıntısı çekeceği öngörülüyor. su fakiri ülkelerden biri haline gelmek.Bu anlamda suyu tutumlu kullanmak, oluşan atık suları arıtmak ve yeniden kullanmak, Mevcut su kaynaklarının korunması ülkemizin geleceği için hayati bir durumdur.

“Yağmur Suyu Toplama Sistemini zorunlu hale getirdik”

Sıfır Atık Mavi kampanyasıyla denizleri, gölleri ve nehirleri büyük bir özenle koruduklarını belirten Kurum, “Su tasarrufu konusunda çok önemli adımlar attık, gerekli düzenlemeleri hayata geçirdik. 2 bin metrekareden büyük parseller üzerine yapılacak binalarımızın çatıları bahçe sulamasında ve yine binalardaki depolarda kullanılıyor.Bu amaçla Yağmur Suyu Toplama Sistemini zorunlu hale getirdik.” dedim.

Binalarda suyun daha tasarruflu tüketilmesinin çok değerli olduğunu belirten Kurum, “Sıhhi tesisat projelerinde evye bataryası debilerinin dakikada 6 litre, duşlarda ise dakikada 8 litre olmasını zorunlu hale getirdik.” terimini kullandı.

Türkiye’nin 531’e yükselen mavi bayraklı plaj sayısıyla dünyada 3. sırada yer aldığını kaydeden Kurum, Salda, Van, Beyşehir ve Mogan göllerinde temizlik çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Son yıllarda musilaj sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Kurum, “Bu durumla ilgili de bir eylem planı ortaya koyduk. Bu eylem planında yer alan adımları atıyoruz.” dedim.

“Atık su arıtma tesislerini 1185’e çıkardık”

2002 yılında 145 olan atıksu arıtma tesisi sayısını 1185’e çıkardıklarını ifade eden Kurum, “Atık suları yeniden kullanarak, temiz su kaynaklarını koruyarak, yer üstü ve yer altı sularının kirlenmesini önleyerek şehirlerimizin ekonomisine katkı sağlamaya devam ediyoruz. , arıtma tesislerinden güç ve organik madde elde ediyoruz. değerlendirmesini yaptı.

Kurum, su kayıp ve kaçaklarıyla mücadele için son 3 yılda yerel yönetimlere 4 milyar lira finansman desteği sağladıklarını belirterek, “Önümüzdeki dönemde belediyelerimize 10 milyar lira sağlayacağız. İnşallah bu çalışmalarla birlikte şu anda yüzde 4,75 olan atık suyun yeniden kullanım oranını 2030’da yüzde 15’e çıkaracağız.” dedi.

Günlük hayatta tüketilen suyu değerlendiren Kurum, suyu tasarruflu kullanmanın önemine işaret etti. Bir kişinin tüm ihtiyaçlarını karşılamak için günlük tükettiği su miktarının ortalama 7 bin litre olduğunu belirten Kurum, “Hazırlanan eylem planı ile yaptığımız tüm çalışmaları, tükettiğimiz suyu korumak için almak istiyoruz. hayatımızın tüm alanlarını daha yüksek bir seviyeye taşımak.” dedim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu