Ekonomi

Bakan Göktaş: Sıfır atık projesinin başarısında kadınların rolü büyük

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Herkes için sürdürülebilir refahı hedefliyorsak, iklim değişikliğinden kaynaklanan sosyal zorlukları ve kesişen diğer adaletsizlikleri ele almamız artık her zamankinden daha önemli. Bu bağlamda Türkiye, üye devletleri sağlam yapısal çözümler uygulamak için cesur taahhütlerde bulunmaya davet ediyor. .”sözlerini kullandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Bakan Göktaş, Hindistan’ın ev sahipliğinde düzenlenen G20 Kadının Güçlenmesi Bakanlar Konferansı’na katıldı.

“Kuşak Dönüşümünün Zirvesi Olarak Kadınların Liderliğinde Kapsayıcı Kalkınma” başlıklı konferansta ve “İklim Direnci Direnci Eyleminde Fark Yaratan Kadınlar ve Kız Çocukları Eylemi” oturumunda konuşan Göktaş, G20’yi bir platform olarak gördüğünü belirtti. kadınların güçlendirilmesini ve iklim eylemini önemli ölçüde ilerletme potansiyeline sahiptir. o yaptı.

Türkiye’nin her zaman kadının güçlenmesinin güçlü bir savunucusu olduğunu vurgulayan Göktaş, “Kadınları güçlendirmenin sadece bir insan hakları konusu olmadığına, sürdürülebilir kalkınma ve iklim değişikliğine karşı direnç için bir katalizör olduğuna inanıyoruz.”ifadesini kullandı.

SIFIR ATIK PROJESİNİN BAŞARISINDA KADINLARIN ROLÜ BÜYÜK

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremde kadınların afete müdahale ve afet risk yönetiminde kritik rol oynadığına işaret eden Göktaş, Türkiye’nin de çevrenin korunmasına büyük önem verdiğini ve 2002 yılından bu yana öncülüğünde Türkiye’nin faaliyet gösterdiğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla önemli mesafe kat edildi. .

Göktaş, 11. Kalkınma Planı’nın temel hedeflerinden birinin çevreyi ve doğal kaynakları korumak, kalitesini yükseltmek, etkin, bütüncül, adil ve sürdürülebilir yönetimi sağlamak, toplumun her kesiminde çevre bilincini ve duyarlılığını artırmak olduğunun altını çizdi. ve bu kapsamda çevre kirliliğini önlemeyi, biyoçeşitliliği korumayı amaçlar. ve doğal kaynakların korunmasına ve sürdürülebilir kullanımına öncelik verdiklerini.

Yürütme görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan üstlendi. “Sıfır atık”Proje sayesinde çevre savunması ve vatandaşları bilinçlendirme konusunda yeni bir döneme girildiğine işaret eden Göktaş, bu projenin başarısında kadınların büyük rol oynadığını vurguladı.

“BÜYÜK GELİŞMELER YAPTIK”

Kadınların güçlendiği, haklarının garanti altına alındığı sağlam bir siyasi ve sosyal ortamın olması gerektiğine işaret eden Göktaş, şunları kaydetti:

“Bu bağlamda Türkiye, kadına yönelik her türlü şiddet ve ayrımcılığın ortadan kaldırılması da dahil olmak üzere birçok alanda büyük mesafe kat etti. Türkiye olarak, kadınların ve kız çocuklarının eğitim düzeyinin artırılmasına yönelik öncelikli hedefleri benimsedik. Bu doğrultuda; Ulusal Kalkınma Planı ve Ulusal İstihdam Stratejisini benimsedik Kadınların işgücü piyasasına katılımını artırmak için değerli adımlar attık.

Kadın kooperatiflerinin etkinliğini ve yaygınlığını artıran değerli programlar başlattık. Anne çocuk sağlığında dünya çapında örnek teşkil edebilecek çalışmalara imza attık. Kadınların karar alma süreçlerine anlamlı katılımlarının, iklim finansmanı ve teknolojisine erişimlerinin ve önceliklerinin ulusal kalkınma planlamamıza entegre edilmesini sağlamak için yorulmadan çalışıyoruz.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR VE HUZURLU BİR ÇEVRE İÇİN ÇALIŞMA ZAMANI”

Savaş, göç ve yoksulluk gibi zorluklarla karşılaşan kadınların içinde bulunduğu talihsiz durumun özellikle belirtilmesi gerektiğine işaret eden Göktaş, yıllardır dünyanın her yerinde kadın ve çocukların savaşın ve yoksulluğun sonuçlarına katlandığını ve bugün de acılarının devam ettiğini belirtti. .

Bakan Göktaş yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

“Herkes için sürdürülebilir refahı hedefliyorsak, iklim değişikliğinden kaynaklanan sosyal zorluklarla kesişen diğer adaletsizlikleri ele almak her zamankinden daha değerli. Bu bağlamda, Türkiye olarak üye devletleri sağlam yapısal uygulamaları hayata geçirmek için cesur taahhütlerde bulunmaya davet ediyoruz.” analiz.

Bugün, yarın ve tüm dünya insanları için sürdürülebilir ve huzurlu bir çevre için çalışma zamanı. Birlikte, kadınların ve kız çocuklarının iklim değişikliğine bağlılığın merkezinde yer almasını, değişimi yönlendirmesini ve herkes için sürdürülebilir bir geleceği şekillendirmesini sağlayabiliriz.”

Göktaş, konferansa katılanlara 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerde konteyner kentlerde kurulan kadın kooperatiflerinde depremzedelerin yaptığı el işi hediyelik eşya takdim etti.

Konferans kapsamında Göktaş, Japonya Çocuk Politikaları ve Kadını Güçlendirme Bakanı Ogura Masanobu, AB Eşitlik Avrupa Komitesi Üyesi Helena Kol, G20 Ciro Lideri Hindistan Kadın, Çocuk Gelişimi ve Azınlık İşleri Bakanı Smriti Zubin Irani ve Endonezya Kadını Güçlendirme Bakanı Smriti Zubin Irani katıldı. ve Child Defence I Gusti Ayu Bintang Darmawati ile ikili görüşmeler yaptı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu