Anayasa değişikliği: Özbekistan Cumhurbaşkanı 2040 yılına kadar görevde kalabilir
Özbekistan’da dün yapılan anayasa değişikliği referandumunda oy oranı yüzde 84,54 olurken, “Özbek Anayasa Kanunu’nu kabul ediyor musunuz?” sorusuna seçmenlerin yüzde 90,21’i “Evet”, yüzde 9,35’i “Hayır” yanıtını verdi.
Böylece seçmenler, Devlet Lideri Şevket Mirziyoyev’in 2040 yılına kadar görevde kalmasına izin veren anayasa değişikliklerini ezici bir çoğunlukla kabul etti.
‘HÜKÜMET MUHALEFETİ OTORİTER YOLLARLA SINIRLAMAKTADIR’
Özbekistan Yüksek Seçim Kurulu’nun 30 Nisan Pazar günü yapılan referandumda seçmenlerin yüzde 90’ının reformları onayladığını açıklamasının ardından katılımın yüzde 85 olması üzerine insan hakları grupları, hükümetin otoriter yöntemlerinin muhalefetin iktidarını sınırladığını söyleyerek sonuçları değerlendirdi. aktivite alanı.
Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un 2016’da ölümü üzerine göreve gelen Devlet Lideri Şevket Mirziyoyev, uzun süredir yönetim ve hakları kısıtlanan halkın sosyal ve jenerik güvencelerinin iyileştirileceğini söyleyerek anayasa değişikliklerinin savundu. 35 milyon nüfuslu Orta Asya cumhuriyetinde. Ancak gözlemciler, anayasa değişikliklerinden en çok Mirziyoyev’in yararlanacağı görüşünü dile getirdiler.
MİRZİOYEV’İN GÖREVİ 2026’DA BİTİYOR
Kabul edilen anayasa değişiklikleri arasında devlet başkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması da yer alıyor. Bu durumda üç dönem devlet başkanı olabileceği için görev süresi 2026’da sona eren Mirziyoyev, iki dönem daha seçilmesi halinde 2040’a kadar bu görevde kalabilecek. (BBC Türkçe)